Inreda walk in closet - Planera för Plagg och accessoarer
Att inreda walk in closet låter lätt men sn walk-in closet är mer än bara ett förvaringsutrymme för dina kläder och accessoarer; det är en plats där du kan organisera och visa upp din stil. Innan du börjar planera och inreda din walk in closet är det viktigt att fundera över vad du faktiskt behöver och vilka typer av plagg och accessoarer som kommer att få plats. Oavsett om du äger fem par skor eller femtio, har en passion för långa klänningar eller föredrar en mängd vikbara plagg, så är rätt planering nyckeln till att skapa den optimala walk-in closeten som passar dina behov och stil.
I denna artikel kommer vi att utforska olika aspekter av walk-in closet-planering och dela med oss av tips och råd för att skapa en skräddarsydd inredning. Från platsbyggda lösningar för olika klädtyper till smarta förvaringsidéer för smycken och skor, vi kommer att guida dig genom processen att skapa den ultimata walk-in closeten som inte bara är funktionell utan också estetiskt tilltalande. Så, låt oss dyka djupare in i världen av walk-in closet-design och hjälpa dig att skapa det drömutrymme du alltid har velat ha.
Hur mycket kläder har du och vilken typ av kläder
Utgångspunkten vid planeringen av en walk in closet är vilka typer av plagg och accessoarer som ska få plats. Vissa har många långa plagg, andra har framförallt kläder som ska vikas. Har du många väskor och smycken som behöver förvaras? Kanske behöver det finnas plats för en strykbräda? Vad känns viktigt för dig? Utifrån era behov kan er leverantör sen skräddarsy inredningen och optimera designen av er walk in closet.
Här delar vi med oss av hur vi på Stiligt jobbar för att ta fram skräddarsydd inredning till en walk in closet – utgå gärna från det när ni planerar er egen walk in closet.
Långa plagg
Till exempel kappor, rockar, klänningar med mera.
För de allra flesta räcker det med 30-60 cm i bredd och minst 130 cm i höjd. Här brukar vi be kunden att kontrollmäta längden. Vi kan dela av sektioner med stänger på ett smart sätt, som på bilden nedan.
Normallånga plagg
Till exempel skjortor, tröjor, t-shirts, blusar med mera. Här är det ganska vanligt att man behöver 150-200 cm i bredd. Höjden brukar vara minst 85 cm per plagg men om projektet tillåter så utgår vi från 100 cm, i öppna garderober helst 110 cm. Det ger lite mer luft mellan kläderna. Ett högskåp som är 200 cm högt passar perfekt för dubbla rader.
Byxor och byxhängare
Plagg i låda
Till exempel underkläder, tröjor och t-shirts.
Lådor har hög flexibilitet och bra överskådlighet men är också mer kostsamma. De flesta behöver en låda som är minst 60 cm bred för underkläder. Damunderkläder behöver oftast ytterligare 20-40 cm. Utöver detta är det vanligt med tre lådor á 60 cm till t-shirts, tröjor och andra accessoarer. Minsta rekommenderade utrymme för lådor är totalt 180 cm. När man har en bred låda, till exempelvis underkläder, kan det vara bra att dela in lådan i sektioner genom att lägga till ett så kallat kryss.
Smycken och andra accessoarer
Till exempel halsband, örhängen, slipsar och klockor.
Oftast räcker det med en låda á 60 cm per person för smycken och accessoarer. Lådor för smycken kan vara lägre och blir därmed ibland innerlådor eller en smalare låda som hamnar överst. I smyckeslådan kan det vara både praktiskt och snyggt med indelningar. Slipsar kan med fördel rullas ihop snyggt och läggas i en låda. Det går också att lägga skinn eller filtmatta i botten av lådan för en lyxig känsla – på så sätt hålls också accessoarerna på plats vid öppning och stängning av lådan.
Skor
De flesta har cirka 10 par skor, vilket kräver 200 cm i bredd. För skoförvaringen behövs ca 35 cm djupa hyllplan – 15 cm höga för platta skor och 25 cm höga för kängor/ högklackat. Vinklade hyllplan kan visserligen vara snyggt i en walk in closet men är inte lika platseffektiva.
Väskor
Väskor kommer i alla möjliga storlekar och former. Normalt sett placeras de på hyllplan i en walk in closet. Finare väskor kan med fördel placeras i ett öppet skåp eller i ett inglasat skåp med belysning. Ritar vi en walk in closet eller garderob i en lägenhet brukar vi kolla om man behöver plats för weekendväskor eller resväskor. Även om vi försöker undvika att ha de där djupa hyllorna överst i en garderob kan de vara utmärkta för resväskor. Då bör man ha 80 cm i bredd och 40 cm i höjd för att få plats med de flesta typer av resväskor.
Sittbänk
Finns det utrymme för en sittbäk kan det se väldigt lyxigt ut. En walk in closet med många parallella högskåp kan upplevas som trång – då kan en nisch med spegel, sittbänk och belysning bli en perfekt lösning.
Sminkbord
Är du intresserad av smink och har en partner som är trött på att du ockuperar badrummet? Ett sminkbord kan bli både snyggt och praktiskt! Glöm behovet av dagsljus, med LED belysning på 5000K och CRI 90+ så får du ett naturligt ljus.
Kassaskåp
Vid inbrott går tjuvar oftast direkt till sovrummet eftersom de flesta har sina värdesaker där. Ett kassaskåp i din walk in closet kan vara ett tryggt tillägg. Det finns lösningar som öppnas med kort, men det går även att designa utrymmen som är dolda, såsom ett lönnfack.
Övriga förvaringslösningar att fundera på
Behöver du förvaring för:
- Höga och smala saker – exempelvis en torkställning eller iläggsskiva? Avvara i så fall en smal sektion på cirka 15-20 cm i bredd, och minst 130 cm i höjd
- Strykbräda – kan antingen integreras i ett hyllplan eller i en låda, alternativt förvaras i en smal sektion enligt ovan
- Förvaringslådor för exempelvis säsongskläder eller prylar i plastbackar? Lägg då till två till tre hyllplan á 60 cm.
Den moderna stilen har färre “regler” och begränsningar när det gäller konstruktionen. Friheten är större vid val av storlek på luckor och lådor. Innanförliggande luckor eller släta från golv till tak? Överskåp eller inte? Knoppar eller push-to-open? I slutändan är det proportioner och tekniska materialbegränsningar som avgör hur fördelningen blir.
Invändiga eller utvändiga lådor
Det kan vara riktigt snyggt med luckor från golv till tak, utan passbitar. Med push-to-open beslag skapas en slät garderob, liknande en vägg till utseendet. Det kan bli vilsamt och symmetriskt tilltalande. Samtidigt innebär det också att man har lådor inne i skåpet. Det blir då “två steg”. Kanske måste man till och med öppna två luckor för att dra ut en låda.
Tips: Har du mindre barn kan en utvändig lådfront vara att föredra då de kanske inte är lika försiktiga med att öppna luckan helt innan de drar ut en låda, vilket kan orsaka skador.
Öppna eller stängda skåp
Öppna skåp skapar ett visuellt djup vilket gör att det känns större och luftigare. Öppna skåp möjligör också installation av belysning som adderar ytterligare till känslan av lyx. Även om öppna skåp ger mer av en “walk in closet-känsla”, så är det ofta bäst med en kombination. Med öppna skåp är det dock en fördel om du tycker om att ha ordning i garderoben, eftersom eventuell oreda är fullt synlig.
Blir det inte dammigt utan luckor? Givetvis är det ofrånkomligt med lite damm, hur dammigt det blir beror på hur ofta ni går in i er walk in closet. Vilken del av huset ligger den i och hur ofta passerar ni genom rummet?
Luckor av glas är också en variant, men också bland de dyrare alternativen eftersom det måste vara snyggt både in och utvändigt, och gärna med belysning.
Dimensioner för skåp och lådor
Skåpens djup bör vara minst 55 cm för hängförvaring och 35cm för (sko)hyllor.
Höjden på en låda varierar beroende på användningsområde:
klädförvaring 15-25 cm
skohylla 15-35 cm
klädhylla 20-30 cm
Höjd för att hänga kläder ska vara minst 90 cm (helst 100 cm). För klänningar gäller 130-150 cm.
Stommarnas djup: Minsta rekommenderade djup är 53 cm, för att galgar ska få plats – annars slår de i ryggskivan. Vi får ofta frågan om man kan hänga galgar på bredden istället för på längden, om djupet är mindre än 53 cm. Dessvärre är sådan upphängning inte att rekommendera då kläderna blir svåråtkomliga.