Den ultimata guiden för att planera din walk in closet
Många drömmer om att ha en egen walk in closet. För den klädintresserade kanske det rentav är ett måste för att slippa dela upp kläderna i flera rum. Hur ska man då tänka för att skapa sina drömmars walk in closet?
Vi på Stiligt har designat och byggt många walk in closets genom åren – vi vet vad som krävs för att skapa unika walk in closets som ger den där extra wow-känslan.
Vi vet också att det är mycket att tänka på för att få ett perfekt slutresultat och att det är många beslut att fatta längs vägen.
Därför har vi skapat den ultimata guiden för att planera din walk in closet. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att planera och designa din walk in closet – steg för steg.
I guiden får du tips om:
Del 1 – Hur du ska tänka när det kommer till budget
Del 2 – Planera för Plagg och accessoarer
Del 3 – Utformning
Del 4 – Planlösning
Del 5 – Designstil
Del 1 - Sätt en budget
Priset för en walk in closet kan variera stort
En walk in closet kan ha en mängd olika utföranden och kundanpassningar, och priset kan variera stort. Därför är det viktigt att utgå från en budget – utifrån den kan er leverantör arbeta fram bästa möjliga utseende för pengarna. Ju närmare premiumsegmentet ni hamnar, desto mer fokus kan läggas på de små detaljerna. Är du en äkta inredningsnörd blir du överlycklig av de små detaljerna, annars är de kanske mindre viktiga.
Vi upplever att många kunder kan ha en hög budget för ett nytt kök men en betydligt lägre budget för en walk in closet. Det är dock inte ovanligt att en walk in closet har fler stommar än ett kök. Ibland är det rentav så att en mer exklusiv inredning och belysning önskas i en walk in closet än i ett kök. Genom att ange en ungefärlig budget kan er leverantör anpassa lösningarna, med målet att skapa er dröm walk in closet.
För att ge en ungefärlig bild av priset för en walk-in-closet i standardstorlek från Stiligt, ligger kostnaden just nu mellan 120 000 och 500 000 SEK inklusive moms, beroende på inredningsval. .
Vad påverkar priset för en walk in closet?
Storleken och antalet skåp och hur det påverkar priset
Det låter kanske uppenbart men innan man själv har planerat en walk in closet kan det vara svårt att förstå hur många skåp och stommar som faktiskt går åt. Som vi nämnde tidigare så är det inte helt ovanligt att en walk in closet har lika många skåp och stommar som ett kök. Därför är det inte ovanligt att en walk in closet kostar lika mycket som ett kök.
Öppen eller stängd walk in closet?
När man planerar för en walk in closet finns det många beslut att fatta som baseras på estetik, funktionalitet och budget. Ett av dessa val gäller om man ska inkludera eller exkludera dörrar och luckor. Här görs ofta ett tankefel; många tror att de sparar pengar genom att utesluta dörrar och luckor. Men att utesluta dessa innebär att man måste ställa högre krav på materialvalet för stommar och inredning, vilket ofta medför en större kostnad jämfört med om man har dörrar och använder stommar och inredning av laminat.
Belysningen avgörande för resultatet
Belysningens planering och design i en walk in closet är absolut centralt för att uppnå ett lyxigt slutresultat. Användandet av integrerad ledbelysning på strategiska ställen i en walk in closet ger inte bara en estetisk uppgradering utan också praktisk funktionalitet. Många väljer dessutom att inkludera sensorstyrd belysning, vilket innebär att ljuset automatiskt tänds när man öppnar skåpen. Detta tillför en känsla av exklusivitet och modernitet till garderoben.
Belysning kan variera i pris, från några tusenlappar till tiotusentals kronor, men om man investerar i rätt belysning kan verkligen det verkligen lyfta hela upplevelsen av din walk in closet, så det är något vi rekommenderar starkt att inkludera i budgeten.
"alla förtjänar sitt drömhem"
Del 2 - Planera för Plagg och accessoarer
Hur mycket kläder har du och vilken typ av kläder
Långa plagg:
Normallånga plagg:
Till exempel skjortor, tröjor, t-shirts, blusar med mera. Här är det ganska vanligt att man behöver 150-200 cm i bredd. Höjden brukar vara minst 85 cm per plagg men om projektet tillåter så utgår vi från 100 cm, i öppna garderober helst 110 cm. Det ger lite mer luft mellan kläderna. Ett högskåp som är 200 cm högt passar perfekt för dubbla rader.
Byxor och byxhängare:
Plagg i låda:
Smycken och andra accessoarer:
Skor:
Väskor:
Sittbänk:
Finns det utrymme för en sittbänk kan det se väldigt lyxigt ut. En walk in closet med många parallella högskåp kan upplevas som trång – då kan en nisch med spegel, sittbänk och belysning bli en perfekt lösning.
Sminkbord:
Kassaskåp?
Övriga förvaringslösningar att fundera på
Behöver du förvaring för:
- Höga och smala saker – exempelvis en torkställning eller iläggsskiva? Avvara i så fall en smal sektion på cirka 15-20 cm i bredd, och minst 130 cm i höjd
- Strykbräda – kan antingen integreras i ett hyllplan eller i en låda, alternativt förvaras i en smal sektion enligt ovan
- Förvaringslådor för exempelvis säsongskläder eller prylar i plastbackar? Lägg då till två till tre hyllplan á 60 cm.
Smartare förvaring med KonMari-metoden
Önskar du få bättre ordning i din garderob?
Läs vår artikel om
KonMari-metoden – så kan du vika smart och få bättre översikt i din garderob.
Del 3 - Utformning
Klassiskt eller modernt?
Invändiga eller utvändiga lådor?
Det kan vara riktigt snyggt med luckor från golv till tak, utan passbitar. Med push-to-open beslag skapas en slät garderob, liknande en vägg till utseendet. Det kan bli vilsamt och symmetriskt tilltalande. Samtidigt innebär det också att man har lådor inne i skåpet. Det blir då “två steg”. Kanske måste man till och med öppna två luckor för att dra ut en låda.
Tips: Har du mindre barn kan en utvändig lådfront vara att föredra då de kanske inte är lika försiktiga med att öppna luckan helt innan de drar ut en låda, vilket kan orsaka skador.
Öppna eller stängda skåp?
Öppna skåp skapar ett visuellt djup vilket gör att det känns större och luftigare. Öppna skåp möjliggör också installation av belysning som adderar ytterligare till känslan av lyx. Även om öppna skåp ger mer av en “walk in closet-känsla”, så är det ofta bäst med en kombination. Med öppna skåp är det dock en fördel om du tycker om att ha ordning i garderoben, eftersom eventuell oreda är fullt synlig.
Blir det inte dammigt utan luckor? Givetvis är det ofrånkomligt med lite damm, hur dammigt det blir beror på hur ofta ni går in i er walk in closet. Vilken del av huset ligger den i och hur ofta passerar ni genom rummet?
Luckor av glas är också en variant, men också bland de dyrare alternativen eftersom det måste vara snyggt både in och utvändigt, och gärna med belysning.
Del 4 - Planlösning
Hur stort behöver rummet vara för att skapa en walk in closet känsla? Hur djupt är ett skåp och var ska dörren vara placerad? Här fördjupar vi oss i planlösningen för en walk in closet.
Hur många kvadratmeter behöver en walk in closet vara?
När det gäller planlösningen är rummets proportioner, eventuella snedtak och placering av fönster och dörrar faktiskt viktigare än rummets storlek. Beroende på rummets förutsättningar kan det skilja sig mycket i vilken känsla det ger och hur mycket plats man får. Den minsta walk in closet vi på Stiligt byggt var runt 3,7 kvadratmeter och den största 30 kvadratmeter.
Tips: Ett misstag vi ofta ser vid nybyggen är att man delar av sitt sovrum och bygger ett separat rum som walk in closet. På så sätt blir båda rummen begränsade. Då är det bättre att satsa på en öppen planlösning som gör att sovrummet blir större och att din walk in closet får större flexibilitet. För visst vill du hellre titta på en vacker garderob än en målad vägg?
Vad påverkar planlösningen för en walk in closet?
Dörrens placering påverkar planlösningen i hög grad. Generellt sett är en centrerad placering det bästa. Om man kan hålla 30 cm från dörrens öppning så känns det inte som garderoberna faller över en när man kommer in, mer avstånd ger en luftigare känsla.
Fönster i en walk in closet är inte helt nödvändigt – mer “nice to have”. Faktum är att ett felplacerat fönster kan stjälpa mer än det hjälper. I ett litet utrymme är det bättre utan fönster, annars begränsar fönstret förvaringsmöjligheterna. Istället är det bättre att jobba med snygg, inbyggd belysning. Och om det är möjligt, varför inte sätta in ett takfönster?
Takhöjd hjälper till, men är inte avgörande för känslan. Så länge takhöjden är minst 240 cm går det att nå bekvämt upp till den höjden. Vid större takhöjder blir pall, stege eller överskåp aktuellt. Med 240 cm i takhöjd får det att få dubbla rader för upphängning och en låda längst ner (se bild ovan). Räkna med minst 100 cm per rad.
Snedtak kan kännas utmanande, men av erfarenhet kan en walk in closet med snedtak bli förvånansvärt effektivt. Utgångspunkten vid snedtak är att det ska gå att stå raklång och lyfta av kläderna från galgen utan att slå i huvudet.
Ju mer taket lutar desto mer kommer garderoben att behöva flyttas ut. Beroende på hur ditt förvaringsbehov ser ut så finns det olika lösningar. Oftast går det att nyttja hela djupet – till exempel genom hyllplan bakom kläderna eller med förvaringsbackar för säsongskläder.
Såhär kan det se ut när garderoberna blir väldigt djupa -På den vänstra bilden ser man till exempel ett utmärkt utrymme att förvara resväskor. På den högra bilden skulle till exempel skoförvaring vara ett utmärkt alternativ.
Dimensioner för skåp och lådor
Skåpens djup bör vara minst 55 cm för hängförvaring och 35cm för (sko)hyllor.
Höjden på en låda varierar beroende på användningsområde:
klädförvaring 15-25 cm
skohylla 15-35 cm
klädhylla 20-30 cm
Höjd för att hänga kläder ska vara minst 90 cm (helst 100 cm). För klänningar gäller 130-150 cm.
Stommarnas djup: Minsta rekommenderade djup är 53 cm, för att galgar ska få plats – annars slår de i ryggskivan. Vi får ofta frågan om man kan hänga galgar på bredden istället för på längden, om djupet är mindre än 53 cm. Dessvärre är sådan upphängning inte att rekommendera då kläderna blir svåråtkomliga.
Garderoben i exemplet är 12 kvadratmeter. Rummets förutsättningar var optimala för att skapa ett pampigt och luftigt intryck.
Minsta rekommenderade storlek för en walk in closet
I en liten walk in closet är det optimalt om dörren är centrerad på långsidan av rummet, med ett eventuellt fönster på motsatt sida.
Med en dörrbredd på 80 cm och 55 cm djupa garderober så är minimum bredd på rummet 190 cm, för att kunna ha fulldjupa garderober på båda sidor.
Liten walk in closet – mått 207 cm bred och 176 cm djup. Garderoberna är 55 cm djupa.
27 gradig taklutning. Tidigare ägare hade delat av rummet med garderober. Men med våra möjligheter att kundanpassa blev det en fantastisk utsikt från sängen med möjlighet till en ö. För att inte slösa utrymmet invändigt klädde vi även insidan (tak och pelare) och byggde även i efterhand en skohylla. Här kan man använda hela utrymmet bakom.
45 gradig taklutning. Här behövde garderoben flyttas ut 1465mm för att få kunna stå raklång. Då kunden hade villa var de inte i behov av att nyttja utrymmet bakom. Vi gjorde dock en liten lucka i lådskåpet i mitten så att man kunde inspektera utrymmet.
Del 5 - Välj en designstil
Kanske vet du precis hur din walk in closet ska se ut rent designmässigt, eller så behöver du lite hjälp på traven.
Om du behöver inspiration kan vi tipsa om att drömma dig bort på exempelvis Pinterest eller Instagram.
Du kan också titta närmare på några av de walk in closets vi på Stiligt har designat och byggt åt våra kunder – se våra referenscase för walk in closets nedan.